uprawy ziemniaków i kukurydzy, dla buraków cukrowych - 1,5, natomiast dla zbóż - 0,3.<br>Posługując się tymi wskaźnikami można obliczyć stopień intensywności organizacji gospodarstw rolnych w punktach. W tym celu należy <page nr=103> pomnożyć udział procentowy poszczególnych roślin w strukturze zasiewów przez współczynnik intensywności.<br>Najbardziej pracochłonne są: chmiel, warzywa gruntowe, sady owocowe, buraki, marchew, ziemniaki i kukurydza.<br><hi rend="bold">Sezonowość</> upraw oznacza rozkład nakładów pracy w poszczególnych miesiącach w okresie całego cyklu produkcyjnego. Do upraw charakteryzujących się dużą sezonowością nakładów pracy należą: len uprawiany na włókno, lucerna i koniczyna, rzepak ozimy i zboża. Uprawy charakteryzujące się wysoką sezonowością tworzą "szczyty" zapotrzebowania na pracę w gospodarstwie