Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
Cora. Dla Francuzów, choć dzielą wermut na włoski i francuski, jego produkcja "jest pozbawiona wielkości". Owszem, sam proces jest dość skomplikowany, ale pozostaje tylko produkcją przemysłową. Powstaje na bazie win raczej pospolitych, zwłaszcza południowych, neutralnych, pozbawionych cech szczególnych, ale nie słabszych niż o mocy 10 procent alkoholu. W proporcji do całości produktu wyjściowego wino ma stanowić co najmniej 75 procent, a w przypadku wermutów wytrawnych - 70. Dolewki ziołowe, cukrowe, a zwłaszcza spirytusowe podnoszą zawartość alkoholu w dojrzałym wermucie do 18 procent, co następuje w kolejnych etapach: przygotowywania ekstraktów i destylatów, mieszania ich z winem w odpowiednich beczkach, klarowania przez zamrażanie, ale
Cora. Dla Francuzów, choć dzielą wermut na włoski i francuski, jego produkcja "jest pozbawiona wielkości". Owszem, sam proces jest dość skomplikowany, ale pozostaje tylko produkcją przemysłową. Powstaje na bazie win raczej pospolitych, zwłaszcza południowych, neutralnych, pozbawionych cech szczególnych, ale nie słabszych niż o mocy 10 procent alkoholu. W proporcji do całości produktu wyjściowego wino ma stanowić co najmniej 75 procent, a w przypadku wermutów wytrawnych - 70. Dolewki ziołowe, cukrowe, a zwłaszcza spirytusowe podnoszą zawartość alkoholu w dojrzałym wermucie do 18 procent, co następuje w kolejnych etapach: przygotowywania ekstraktów i destylatów, mieszania ich z winem w odpowiednich beczkach, klarowania przez zamrażanie, ale
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego