Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
z cytryny i przesianą bułkę tartą. Jeśli trzeba, lekko posolić i dokładnie wymieszać.
Każdą małżę posmarować nadzieniem i włożyć do skorupki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wypełnić małżami i zapiekać 8-10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200°C.
Podawać z bagietką.
(4 porcje) T.M

Mule z cebulką i selerem naciowym
1 kg muli w muszlach, 1 łodyga selera naciowego (15 dag), 1 cebula (10 dag), 1/3 szklanki białego wytrawnego wina, 2 łyżki śmietany 36-procentowej, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, biały pieprz
Seler umyć, osączyć, obrać i drobno posiekać. Cebulę obrać, również drobno posiekać
z cytryny i przesianą bułkę tartą. Jeśli trzeba, lekko posolić i dokładnie wymieszać.<br>Każdą małżę posmarować nadzieniem i włożyć do skorupki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wypełnić małżami i zapiekać 8-10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200°C.<br>Podawać z bagietką.<br>(4 porcje) &lt;au&gt;T.M&lt;/au&gt;<br><br>&lt;tit1&gt;Mule z cebulką i selerem naciowym&lt;/tit1&gt;<br>1 kg muli w muszlach, 1 łodyga selera naciowego (15 dag), 1 cebula (10 dag), 1/3 szklanki białego wytrawnego wina, 2 łyżki śmietany 36-procentowej, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki pszennej, biały pieprz<br>Seler umyć, osączyć, obrać i drobno posiekać. Cebulę obrać, również drobno posiekać
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego