Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
i zioła. Bodaj w XIII stuleciu Europa zaczęła szaleć na punkcie tego, co od dawna było znane kulturom Dalekiego Wschodu, zwłaszcza Indiom.
Wypłynęły więc w morze żaglowce i wyruszyły karawany po imbir, gałkę muszkatołową, pieprz oraz wanilię, które dawały potrawom wspaniały smak, a człowiekowi potencję. I w taki oto sposób chęć użycia pchnęła świat na nowe tory. W poszukiwaniu krótszej drogi do Indii, po korzenie, odkryto przecież Amerykę.
W czasach nowożytnych wyrafinowanie stawało się coraz powszechniejsze. Wszystko, co służy miłości, w tym również kuchnia, rozwinęło się niebywale. Wykorzystywano najprzedniejsze, drogie produkty, np. kawior i komponować kulinarne arcydzieła. Świat zwariował na punkcie
i zioła. Bodaj w XIII stuleciu Europa zaczęła szaleć na punkcie tego, co od dawna było znane kulturom Dalekiego Wschodu, zwłaszcza Indiom.<br>Wypłynęły więc w morze żaglowce i wyruszyły karawany po imbir, gałkę muszkatołową, pieprz oraz wanilię, które dawały potrawom wspaniały smak, a człowiekowi potencję. I w taki oto sposób chęć użycia pchnęła świat na nowe tory. W poszukiwaniu krótszej drogi do Indii, po korzenie, odkryto przecież Amerykę.<br>W czasach nowożytnych wyrafinowanie stawało się coraz powszechniejsze. Wszystko, co służy miłości, w tym również kuchnia, rozwinęło się niebywale. Wykorzystywano najprzedniejsze, drogie produkty, np. kawior i komponować kulinarne arcydzieła. Świat zwariował na punkcie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego