Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 19
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
talerzu jest duży kawałek golonki, jedzą tłusto. Chińczycy preferują warzywa, dbają, by jedzenie było zdrowe - wyjaśnia. Inne zwyczaje panują też przy spożywaniu posiłków. - W Chinach nie mówi się przed jedzeniem "smacznego" ani po posiłku - "dziękuję" - mówi.

Kolor, smak i zapach

Restauracja Pekińska przy ul. Kolejowej działa od 8 marca. Zwolennicy chińskiej kuchni już dawno ją odnaleźli. Bywalcy najczęściej zamawiają sobie podgrzewany półmisek z mieszaniną mięs - wołowego, wieprzowiny i kurczaka. Zachwycają się pikantno-kwaśną zupą, ryżem z owocami czy kaczką pekińską. Można też zamówić potrawę z owocami morza, odnaleźć w potrawie kawałek bambusa, chińskiego grzyba czy sera tofu. Do tego można zamówić sobie
talerzu jest duży kawałek golonki, jedzą tłusto. Chińczycy preferują warzywa, dbają, by jedzenie było zdrowe - wyjaśnia. Inne zwyczaje panują też przy spożywaniu posiłków. - W Chinach nie mówi się przed jedzeniem "smacznego" ani po posiłku - "dziękuję" - mówi.<br><br>&lt;tit&gt;Kolor, smak i zapach&lt;/&gt;<br><br>Restauracja Pekińska przy ul. Kolejowej działa od 8 marca. Zwolennicy chińskiej kuchni już dawno ją odnaleźli. Bywalcy najczęściej zamawiają sobie podgrzewany półmisek z mieszaniną mięs - wołowego, wieprzowiny i kurczaka. Zachwycają się pikantno-kwaśną zupą, ryżem z owocami czy kaczką pekińską. Można też zamówić potrawę z owocami morza, odnaleźć w potrawie kawałek bambusa, chińskiego grzyba czy sera tofu. Do tego można zamówić sobie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego