Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
całkowicie wyeliminowano białko zwierzęce oraz importowane śruty poekstrakcyjne stosowali Wójcik i in. [1983] wprowadzając w ich miejsce poekstrakcyjną śrutę rzepakową, śrutę z bobiku, grochu i łubinu. Wyniki uzyskane przez cały tucz były nieco gorsze niż w grupie kontrolnej, ale nie potwierdzone statystycznie i mieściły się w granicach praktycznie przyjętych dla chowu masowego. Co do przydatności bobiku w żywieniu prosiąt i warchlaków wyrażane są liczne zastrzeżenia. Normy Żywienia Świń [1993] nie zalecają stosowania tej paszy dla ww grup wiekowych zwierząt. Ostrożność, z jaką podchodzi się do możliwości wykorzystania bobiku, podobnie jak i rzepaku w żywieniu młodych zwierząt, związana jest z obecnością w
całkowicie wyeliminowano białko zwierzęce oraz importowane śruty poekstrakcyjne stosowali Wójcik i in. [1983] wprowadzając w ich miejsce poekstrakcyjną śrutę rzepakową, śrutę z bobiku, grochu i łubinu. Wyniki uzyskane przez cały tucz były nieco gorsze niż w grupie kontrolnej, ale nie potwierdzone statystycznie i mieściły się w granicach praktycznie przyjętych dla chowu masowego. Co do przydatności bobiku w żywieniu prosiąt i warchlaków wyrażane są liczne zastrzeżenia. Normy Żywienia Świń [1993] nie zalecają stosowania tej paszy dla ww grup wiekowych zwierząt. Ostrożność, z jaką podchodzi się do możliwości wykorzystania bobiku, podobnie jak i rzepaku w żywieniu młodych zwierząt, związana jest z obecnością w
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego