Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
mięsu najwyższej jakości, z hodowanych tam świń, sposobowi solenia, klimatowi oraz powolnemu - trwającemu nawet do dwóch lat - dojrzewaniu. Stowarzyszenie rygorystycznie dba o jakość szynek, przeprowadza konkursy, w których wyłania najlepszych spośród blisko dwustu producentów, i przyznaje szynkom tytuł "riserva", oznaczający że dany produkt osiągnął najwyższą jakość.
Panino con prosciutto, czyli chrupiąca bułeczka bez masła, ale z szynką, to we Włoszech klasyczna przekąska na śniadanie lub lunch w barze. Latem jada się szynkę z soczystym pomarańczowym melonem. Szynka przydaje też aromatu wielu potrawom kuchni włoskiej. W środkowej Italii stanowi tradycyjne nadzienie pierożków tortellini. Ze względu na swoje wartości odżywcze jest zalecana w
mięsu najwyższej jakości, z hodowanych tam świń, sposobowi solenia, klimatowi oraz powolnemu - trwającemu nawet do dwóch lat - dojrzewaniu. Stowarzyszenie rygorystycznie dba o jakość szynek, przeprowadza konkursy, w których wyłania najlepszych spośród blisko dwustu producentów, i przyznaje szynkom tytuł "riserva", oznaczający że dany produkt osiągnął najwyższą jakość.<br>Panino con prosciutto, czyli chrupiąca bułeczka bez masła, ale z szynką, to we Włoszech klasyczna przekąska na śniadanie lub lunch w barze. Latem jada się szynkę z soczystym pomarańczowym melonem. Szynka przydaje też aromatu wielu potrawom kuchni włoskiej. W środkowej Italii stanowi tradycyjne nadzienie pierożków tortellini. Ze względu na swoje wartości odżywcze jest zalecana w
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego