Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
przywiązać do uch garnka (fot. C). Schab wpuścić do środka, tak by nie dotykał wody, i przykryć garnek pokrywką. Schab gotować na parze 30 min. W razie potrzeby uzupełniać wodę w garnku. Następnie wyjąć mięso i ostudzić w ściereczce. Schab podawać pokrojony w plastry, z zimnym sosem śliwkowym, żurawinami albo chrzanem ze śmietaną lub majonezem.

SOS ŚLIWKOWY
10 dag suszonych śliwek (bez pestek), 10 dag majonezu, 1 łyżka cukru, 2 łyżki soku z cytryny.
Śliwki umyć, zalać 1 szklanką wrzątku i pozostawić do ostygnięcia, a następnie osączyć, zmiksować z cukrem, połączyć z majonezem i sokiem z cytryny.
Podawać w sosjerce.

SAŁATKA
przywiązać do uch garnka (fot. C). Schab wpuścić do środka, tak by nie dotykał wody, i przykryć garnek pokrywką. Schab gotować na parze 30 min. W razie potrzeby uzupełniać wodę w garnku. Następnie wyjąć mięso i ostudzić w ściereczce. Schab podawać pokrojony w plastry, z zimnym sosem śliwkowym, żurawinami albo chrzanem ze śmietaną lub majonezem.<br><br>&lt;tit1&gt;SOS ŚLIWKOWY&lt;/tit1&gt;<br>10 dag suszonych śliwek (bez pestek), 10 dag majonezu, 1 łyżka cukru, 2 łyżki soku z cytryny.<br>Śliwki umyć, zalać 1 szklanką wrzątku i pozostawić do ostygnięcia, a następnie osączyć, zmiksować z cukrem, połączyć z majonezem i sokiem z cytryny.<br>Podawać w sosjerce.<br><br>&lt;tit1&gt;SAŁATKA
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego