Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
20oC przenieść do temp. 8-10oC. Jeżeli chcemy przyspieszyć kwaszenie, należy odciąć końce ogórków.
OGÓRKI KONSERWOWE
Składniki (na przygotowanie 1 litrowego słoja): ok. 0,8 kg ogórków, 450 ml wody, 150 ml octu 10%, 20 g soli (1 łyżka), 20 g cukru (1 łyżka).
Przyprawy:
2 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, kopru, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki gorczycy, 2-3 ziarna pieprzu czarnego, 2-3 ziaren ziela angielskiego.
Przygotowanie:
Ogórki ułożyć ściśle w słoju, przekładając przyprawami. Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Tak przygotowanym - gorącym roztworem zalać ogórki. Ogórki powinny być zawsze przykryte roztworem. Słoje szczelnie zamknąć i pasteryzować
20oC przenieść do temp. 8-10oC. Jeżeli chcemy przyspieszyć kwaszenie, należy odciąć końce ogórków.<br>OGÓRKI KONSERWOWE<br>Składniki (na przygotowanie 1 litrowego słoja): ok. 0,8 kg ogórków, 450 ml wody, 150 ml octu 10%, 20 g soli (1 łyżka), 20 g cukru (1 łyżka).<br>Przyprawy:<br>2 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, kopru, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki gorczycy, 2-3 ziarna pieprzu czarnego, 2-3 ziaren ziela angielskiego.<br>Przygotowanie:<br>Ogórki ułożyć ściśle w słoju, przekładając przyprawami. Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Tak przygotowanym - gorącym roztworem zalać ogórki. Ogórki powinny być zawsze przykryte roztworem. Słoje szczelnie zamknąć i pasteryzować
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego