Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 12
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
ci, co poscom, nie bedom mogli tego robić byle jak - źryć kapuste jałowom, abo grule ze solom, cy zgnitego śledzia. Musom pościc elegancko!
- Sałotka z awokado na Wielgi Tydzień (gruszka awokado - smaczliwka - persea gratissima).
Kupić duzom gruske awokado, duzom i kwardom. Owinąć smatkom, abo serwetkom papiórkowom i pockać jaki dzień, coby dojrzała, kapke zmiękła. Pokrajać na pół wzdłuźć, wyjąć pestke, a jasnoseledynowy miąższ (ucciwsy usy) wybiyrać łyzeckom harbacianom i kłaść na misecke. Nie uskodzić skórki. Do misecki z miąższem skrajać jednego pomidorka, pół cyrwonej paprycki, cebulke średniom drobniućko, parzątki jak jest na podorędziu. Posolić, popieprzyć, ostrym ketchupem poloć. Lekko wymiysać i
ci, co poscom, nie bedom mogli tego robić byle jak - źryć kapuste jałowom, abo grule ze solom, cy zgnitego śledzia. Musom pościc elegancko!<br>- Sałotka z awokado na Wielgi Tydzień (gruszka awokado - smaczliwka - persea gratissima).<br>Kupić duzom gruske awokado, duzom i kwardom. Owinąć smatkom, abo serwetkom papiórkowom i pockać jaki dzień, coby dojrzała, kapke zmiękła. Pokrajać na pół wzdłuźć, wyjąć pestke, a jasnoseledynowy miąższ (ucciwsy usy) wybiyrać łyzeckom harbacianom i kłaść na misecke. Nie uskodzić skórki. Do misecki z miąższem skrajać jednego pomidorka, pół cyrwonej paprycki, cebulke średniom drobniućko, parzątki jak jest na podorędziu. Posolić, popieprzyć, ostrym ketchupem poloć. Lekko wymiysać i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego