nakładamy farsz i zlepiamy ręcznie lub maszynką.<br>Z serem na słodko<br><gap><br>1/2 kg białego sera, 2 jajka, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 3-4 łyżki śmietanki, garść rodzynków, 2 łyżki posiekanej kandyzowanej pomarańczowej skórki, sól, łyżka masła, 2 łyżki bułki tartej<br>Ser utrzeć ze śmietanką, żółtkami i cukrem. Dodać cukier waniliowy, opłukane i osuszone rodzynki oraz skórkę pomarańczową. delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Farsz nakładać na przygotowane ciasto i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Pierogi podawać ze zrumienioną na maśle tartą bułką.<br>Z soczewicą i pieczarkami<br><gap><br>szklanka soczewicy (ugotowanej), sos sojowy, 200 g pieczarek, 1/2 szklanki zmielonego