Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, posolić, wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodać cebulę razem z tłuszczem. Piec 40 minut w temperaturze 190oC.<br>Kurczaka pokroić na ćwiartki. Posolić. Usmażyć na pozostałym tłuszczu ze wszystkich stron na złoty kolor.<br>Suszone owoce zlać wrzątkiem. Osączyć. Włożyć do tłuszczu pozostałym po smażeniu kurczaka. Dodać cynamon, ćwiartki kurczaka, goździki. Wlać śliwowicę i szklankę wody. Dusić 20 minut. Wyjąć goździki i cynamon. Posypać natką. Podawać z ziemniakami.<br>Gęś po poznańsku<br><gap><br>tuszka gęsi (ok. 2kg), 1 i 1/2 szklanki kaszy krakowskiej, białko, mała porcja włoszczyzny (bez kapusty), 2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz, 1/2 szklanki jasnego piwa