i nerki, ser i mleko.<br>Kwas foliowy<br>Ważne dla: Produkcja czerwonych krwinek, regeneracja komórek. Wzrost.<br>Źródło witamin Warzywa liściaste, orzechy, wątroba i produkty pełnoziarniste.<br>Witamina C<br>Ważne dla: Wzrost, tkanka łączna, skóra, kości, chrząstka, utrzymanie zdrowych zębów i skóry. Zażywanie większych ilości chroni komórki ciała przed oksydacją.<br>Źródło witamin Owoce cytrusowe, świeże owoce, szczególnie czarna porzeczka, owoc dzikiej róży i papryka.<br>Witamina D<br>Ważne dla: Absorpcja wapnia i fosforu z pożywienia. Powstawanie zębów i kości.<br>Źródło witamin Mleko, tłuste ryby, tran, jaja, ser - i słońce!<br>Witamina E<br>Ważne dla: Ochrona antyoksydacyjna komórek przed utlenianiem. Gojenie ran.<br>Źródło witamin Warzywa oleiste, orzechy