Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
około 3 tygodni. Mięso obracać co 2-3 dni, aby równomiernie się zapeklowało. Potem wyjąć z zalewy, opłukać, starannie osączyć, ciasno zwinąć i osznurować (jak baleron) wyparzonym lnianym lub bawełnianym sznurkiem.
Tak zapeklowaną szynkę można następnie:
- ugotować,
- upiec w piekarniku,
- uwędzić.
-
Peklowana gotowana
5 kg peklowanej szynki, 2 marchewki (25 dag), 15 dag selera, 1 cebula (12 dag), 2 ząbki czosnku, 3 goździki
Szynkę umieścić w garnku i zalać wrzątkiem, tak aby przykrył ją całkowicie. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, aby wywar lekko "mrugał" 2-3 godz. Marchewki oraz seler obrać i opłukać. Cebulę i czosnek obrać. Warzywa i goździki dodać do
około 3 tygodni. Mięso obracać co 2-3 dni, aby równomiernie się zapeklowało. Potem wyjąć z zalewy, opłukać, starannie osączyć, ciasno zwinąć i osznurować (jak baleron) wyparzonym lnianym lub bawełnianym sznurkiem.<br>Tak zapeklowaną szynkę można następnie:<br>- ugotować,<br>- upiec w piekarniku,<br>- uwędzić.<br>- <br>&lt;tit1&gt;Peklowana gotowana&lt;/tit1&gt;<br>5 kg peklowanej szynki, 2 marchewki (25 dag), 15 dag selera, 1 cebula (12 dag), 2 ząbki czosnku, 3 goździki<br>Szynkę umieścić w garnku i zalać wrzątkiem, tak aby przykrył ją całkowicie. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, aby wywar lekko "mrugał" 2-3 godz. Marchewki oraz seler obrać i opłukać. Cebulę i czosnek obrać. Warzywa i goździki dodać do
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego