Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 33
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
ludzie byli zdrowi. Syćko było dobre. Casem to gotujem w domu. I moskole robiym tyz od casu do casu. Ale to trza okropnie blachy myć jak sie chce moskol upiec. Bo jak nie umyjecie blach, to sie syćko prziypieko. A moskol musi być taki mienciutki, dobry. Jo miała te dwa dania, bo mnie sie juz tak nie kce. Moskole były posmarowane bryndzom. Bardzo dobre - dodaje.
Moskole podawano z masłem, bryndzą i boczkiem. Wielu chwaliło sobie żurek, kwaśnicę. - A ja przygotowałam między innymi takie tarte kluski, które nazywają się tarciaki - objaśnia Zofia Kuchta. Miałyśmy też takie bacowskie, polaniarskie kluski. Jak zostaną po
ludzie byli zdrowi. Syćko było dobre. Casem to gotujem w domu. I moskole robiym tyz od casu do casu. Ale to trza okropnie blachy myć jak sie chce moskol upiec. Bo jak nie umyjecie blach, to sie syćko prziypieko. A moskol musi być taki mienciutki, dobry. Jo miała te dwa dania, bo mnie sie juz tak nie kce. Moskole były posmarowane bryndzom. Bardzo dobre - dodaje.<br>Moskole podawano z masłem, bryndzą i boczkiem. Wielu chwaliło sobie żurek, kwaśnicę. - A ja przygotowałam między innymi takie tarte kluski, które nazywają się tarciaki - objaśnia Zofia Kuchta. Miałyśmy też takie bacowskie, polaniarskie kluski. Jak zostaną po
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego