Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
powierzchnię mięśnia najdłuższego grzbietu. Natomiast Fritz i in. [1991] uzyskali mniejsze otłuszczenie tusz zwierząt oraz mniejszą powierzchnię "oka" polędwicy. Autorzy cytowanych prac, dotyczących stosowania produktów rzepakowych zarówno w żywieniu prosiąt, jak i tuczników, wykazują ich wpływ na masę tarczycy i wątroby. W miarę wzrostu udziału śruty czy nasion rzepaku w dawce pokarmowej, wzrastała również masa obydwu tych narządów.
Innym surowcem białkowym pochodzenia roślinnego, który stosuje się w żywieniu świń, najczęściej jako zamiennik śruty sojowej, są nasiona bobiku. Ze względu na stosunkowo dużą zawartość włókna surowego oraz substancji antyżywieniowych, z których na pierwszym miejscu należy wymienić taniny, bobik można stosować dla świń
powierzchnię mięśnia najdłuższego grzbietu. Natomiast Fritz i in. [1991] uzyskali mniejsze otłuszczenie tusz zwierząt oraz mniejszą powierzchnię "oka" polędwicy. Autorzy cytowanych prac, dotyczących stosowania produktów rzepakowych zarówno w żywieniu prosiąt, jak i tuczników, wykazują ich wpływ na masę tarczycy i wątroby. W miarę wzrostu udziału śruty czy nasion rzepaku w dawce pokarmowej, wzrastała również masa obydwu tych narządów.<br>Innym surowcem białkowym pochodzenia roślinnego, który stosuje się w żywieniu świń, najczęściej jako zamiennik śruty sojowej, są nasiona bobiku. Ze względu na stosunkowo dużą zawartość włókna surowego oraz substancji antyżywieniowych, z których na pierwszym miejscu należy wymienić taniny, bobik można stosować dla świń
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego