Typ tekstu: Książka
Autor: Hamrol Adam, Mantura Władysław
Tytuł: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka
Rok wydania: 2002
Rok powstania: 1998
miejscach można zaobserwować stosowanie pełnego przekroju koncepcji zarządzania jakością. Uwzględniając powyższe uwagi, zestawiono charakterystyczne etapy i koncepcje w rozwoju zarządzania jakością:
A. Kontrola techniczna
Jej miejsce w strukturze organizacyjnej znajduje się w jednostkach produkcyjnych (pion produkcji lub pion techniczny). Akcentuje funkcje kontrolne odniesione do stanowiska roboczego. Obiektem kontroli jest wyrób (detal, podzespół, zespół itp.), będący rezultatem procesu technologicznego i ujmowany wyłącznie w przestrzeni cech technicznych. Z powyższego wynika, że właściwa kontroli technicznej jest orientacja produktowa oraz funkcja odbiorcza. Ten typ kontroli ma właściwości biernej kontroli restrykcyjnej - wyniki kontroli służą głównie przyjęciu lub odrzuceniu wyrobu oraz wynagrodzeniu lub ukaraniu robotnika.
B. Kontrola
miejscach można zaobserwować stosowanie pełnego przekroju koncepcji zarządzania jakością. Uwzględniając powyższe uwagi, zestawiono charakterystyczne etapy i koncepcje w rozwoju zarządzania jakością:<br>A. Kontrola techniczna<br>Jej miejsce w strukturze organizacyjnej znajduje się w jednostkach produkcyjnych (pion produkcji lub pion techniczny). Akcentuje funkcje kontrolne odniesione do stanowiska roboczego. Obiektem kontroli jest wyrób (detal, podzespół, zespół itp.), będący rezultatem procesu technologicznego i ujmowany wyłącznie w przestrzeni cech technicznych. Z powyższego wynika, że właściwa kontroli technicznej jest orientacja produktowa oraz funkcja odbiorcza. Ten typ kontroli ma właściwości biernej kontroli restrykcyjnej - wyniki kontroli służą głównie przyjęciu lub odrzuceniu wyrobu oraz wynagrodzeniu lub ukaraniu robotnika.<br>B. Kontrola
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego