Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1972
i mieszając - zagotować. Dodać otartą skórkę z cytryny (przedtem wyszorowaną we wrzątku i opłukaną zimną wodą), pogotować 10 minut na słabym ogniu, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i cukrem, wycisnąć sok z cytryny, po czym zaciągnąć sos surowym żółtkiem (żółtko rozetrzeć w filiżance, wraz z niewielką ilością sosu - wlać do reszty sosu - mieszając chwilę podgrzewać, nie dopuszczając do zawrzenia).
Sos podawać do białego gotowanego mięsa i drobiu.

SOS CEBULOWY KRÓLEWSKI
30 dkg cebuli, 1,5 szklanki śmietany, 3 żółtka, sól pieprz, szczypta gałki, i cukru.
Obrane, nieduże cebule pokrajać w grube krążki, zalać wodą, gotować 20 minut. Następnie zlać wodę, cebulę
i mieszając - zagotować. Dodać otartą skórkę z cytryny (przedtem wyszorowaną we wrzątku i opłukaną zimną wodą), pogotować 10 minut na słabym ogniu, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i cukrem, wycisnąć sok z cytryny, po czym zaciągnąć sos surowym żółtkiem (żółtko rozetrzeć w filiżance, wraz z niewielką ilością sosu - wlać do reszty sosu - mieszając chwilę podgrzewać, nie dopuszczając do zawrzenia).<br>Sos podawać do białego gotowanego mięsa i drobiu.<br><br>&lt;tit1&gt;SOS CEBULOWY KRÓLEWSKI&lt;/tit1&gt;<br>30 dkg cebuli, 1,5 szklanki śmietany, 3 żółtka, sól pieprz, szczypta gałki, i cukru.<br>Obrane, nieduże cebule pokrajać w grube krążki, zalać wodą, gotować 20 minut. Następnie zlać wodę, cebulę
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego