Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 21.11
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 1999
wieki była na tyle trwałym składnikiem menu, iż wymyślono nawet pieczeń sarnią na czas postu. W wydanej w 1485 r. w Norymberdze "Kuchenmai-strey" anonimowy autor radzi: "Jeśli w czasie postu chcesz zrobić pieczeń sarnią, weź figi i winogrona i zagotuj je w dobrym winie. Posiekaj drobno, posyp mąką i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i przyprawami (...) nadziej na rożen ubitą masę figową (...).
Kiedy pieczeń będzie dobrze upieczona, ponacinaj ją z obu stron wzdłuż rożna. Zrób z tego ładne kawałki, powtykaj pozłacane albo farbowane migdały i podawaj". Taką pieczeń można serwować jako dodatek lub deser. Pościć, ale z umiarem. Kiedy
wieki była na tyle trwałym składnikiem menu, iż wymyślono nawet pieczeń sarnią na czas postu. W wydanej w 1485 r. w Norymberdze "Kuchenmai-strey" anonimowy autor radzi: "Jeśli w czasie postu chcesz zrobić pieczeń sarnią, weź figi i winogrona i zagotuj je w dobrym winie. Posiekaj drobno, posyp mąką i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i przyprawami (...) nadziej na rożen ubitą masę figową (...).<br>Kiedy pieczeń będzie dobrze upieczona, ponacinaj ją z obu stron wzdłuż rożna. Zrób z tego ładne kawałki, powtykaj pozłacane albo farbowane migdały i podawaj". Taką pieczeń można serwować jako dodatek lub deser. Pościć, ale z umiarem. Kiedy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego