Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
są one rozgniatane ciśnieniem wytwarzanego przez siebie gazu. Zajdzie tu ciekawe zjawisko fermentacji intermolekularnej, rzekłbym, bezpośredniej, która nadaje winu ów charakterystyczny smak świeżości, cechujący młode Beaujolais i inne francuskie wina primeurs.

Dojrzewanie

Koniec bąbelkowania, koniec przelewania, o wino, jesteś już dorosłe, więc się uspokój. Może już dorosłe, ale czy już dojrzałe?
Wydobyło się z moszczu, otrząsnęło się i ma już własną charakterystykę organoleptyczną, swój odnowiony skład biochemiczny, w którym pojawił się buńczuczny alkohol. Przyjmuje się, że ze 100 gramów cukru można uzyskać 48 gramów alkoholu, co przy współczynniku 0,6 na naturalną pozostałość cukru w winie przynosi przemianę 20 procent cukru
są one rozgniatane ciśnieniem wytwarzanego przez siebie gazu. Zajdzie tu ciekawe zjawisko fermentacji intermolekularnej, rzekłbym, bezpośredniej, która nadaje winu ów charakterystyczny smak świeżości, cechujący młode Beaujolais i inne francuskie wina primeurs.<br><br>&lt;tit&gt;Dojrzewanie&lt;/&gt;<br><br>Koniec bąbelkowania, koniec przelewania, o wino, jesteś już dorosłe, więc się uspokój. Może już dorosłe, ale czy już dojrzałe?<br>Wydobyło się z moszczu, otrząsnęło się i ma już własną charakterystykę organoleptyczną, swój odnowiony skład biochemiczny, w którym pojawił się buńczuczny alkohol. Przyjmuje się, że ze 100 gramów cukru można uzyskać 48 gramów alkoholu, co przy współczynniku 0,6 na naturalną pozostałość cukru w winie przynosi przemianę 20 procent cukru
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego