Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
sól, pieprz
Jabłka umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Paprykę również pokroić w kostkę.
Jabłka, cebule, paprykę, groszek, orzechy i natkę połączyć, przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
Przygotować sos: majonez połączyć z jogurtem i musztardą, doprawić solą oraz pieprzem.
Sałatkę polać sosem i wymieszać. Przybrać natką pietruszki, pierścionkami cebuli i groszkiem.
Podawać z pieczywem.
(4 porcje)

"BIGOS" JABŁKOWY

10 jabłek (2 kg), 4 cebule (50 dag), 2 ogórki kiszone (25 dag), 1 puszka koncentratu pomidorowego (7 dag), 10 dag chudego wędzonego boczku, 40 dag kiełbasy podwawelskiej
sól, pieprz<br>Jabłka umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Paprykę również pokroić w kostkę.<br>Jabłka, cebule, paprykę, groszek, orzechy i natkę połączyć, przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.<br>Przygotować sos: majonez połączyć z jogurtem i musztardą, doprawić solą oraz pieprzem.<br>Sałatkę polać sosem i wymieszać. Przybrać natką pietruszki, pierścionkami cebuli i groszkiem.<br>Podawać z pieczywem.<br>(4 porcje)<br><br>&lt;tit&gt;"BIGOS" JABŁKOWY&lt;/&gt;<br><br>10 jabłek (2 kg), 4 cebule (50 dag), 2 ogórki kiszone (25 dag), 1 puszka koncentratu pomidorowego (7 dag), 10 dag chudego wędzonego boczku, 40 dag kiełbasy podwawelskiej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego