Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
trawiąc wina w swoich brzuchach jak beki.
Bogowie, mity, misteria. Ziemia, krzewy, soki. A wino? Czym jest samo wino? Kto wie, ten wie, kto nie wie, niech się wreszcie dowie.

Co to jest wino

Encyklopedycznie rzecz ujmując, jest to produkt procesu fermentacji zachodzącej w soku lub moszczu winogronowym pod wpływem drożdży. Jako napój alkoholowy o niewielkiej (stosunkowo) mocy zawiera zwykle 7-18 procent etanolu, 70-80 procent wody, 5-12 gramów na litr gliceryny, kwasy organiczne stałe, jak winowy, cytrynowy, jabłkowy, potem, po fermentacji, bursztynowy, mleczny, oraz lotne, jak octowy, mrówczany, ponadto cukry (do 3 gramów na litr w winach wytrawnych
trawiąc wina w swoich brzuchach jak beki.<br>Bogowie, mity, misteria. Ziemia, krzewy, soki. A wino? Czym jest samo wino? Kto wie, ten wie, kto nie wie, niech się wreszcie dowie.<br><br>&lt;tit&gt;Co to jest wino&lt;/&gt;<br><br>Encyklopedycznie rzecz ujmując, jest to produkt procesu fermentacji zachodzącej w soku lub moszczu winogronowym pod wpływem drożdży. Jako napój alkoholowy o niewielkiej (stosunkowo) mocy zawiera zwykle 7-18 procent etanolu, 70-80 procent wody, 5-12 gramów na litr gliceryny, kwasy organiczne stałe, jak winowy, cytrynowy, jabłkowy, potem, po fermentacji, bursztynowy, mleczny, oraz lotne, jak octowy, mrówczany, ponadto cukry (do 3 gramów na litr w winach wytrawnych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego