Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
wówczas, nie kombinując nazbyt wyrafinowanie, będziemy kontynuować poprzednim, białym lub różowym, co dotyczy także innych zup;
- przy pierwszym daniu, którym nie będzie zupa, lecz raczej makaron po włosku lub risotto, podamy wino w zależności od dodatków i sosów: oparte na przetworach rybnych będą wymagały wina białego, na mięsnych - czerwonego;
- do drugiego dania, jeśli to będzie ryba, zasugerujemy wytrawne wino białe, jeżeli mięso, uzależnimy to jeszcze od jego rodzaju: do gotowanego lub drobiu będziemy mieli czerwone lekkie, do innych mięs, także dziczyzny - również czerwone, ale solidniejsze, mocniejsze w wyrazie i gradacji;
- do sałat w ogóle nie zaproponujemy wina: ocet, którym skropimy sałatę
wówczas, nie kombinując nazbyt wyrafinowanie, będziemy kontynuować poprzednim, białym lub różowym, co dotyczy także innych zup;<br>- przy pierwszym daniu, którym nie będzie zupa, lecz raczej makaron po włosku lub risotto, podamy wino w zależności od dodatków i sosów: oparte na przetworach rybnych będą wymagały wina białego, na mięsnych - czerwonego;<br>- do drugiego dania, jeśli to będzie ryba, zasugerujemy wytrawne wino białe, jeżeli mięso, uzależnimy to jeszcze od jego rodzaju: do gotowanego lub drobiu będziemy mieli czerwone lekkie, do innych mięs, także dziczyzny - również czerwone, ale solidniejsze, mocniejsze w wyrazie i gradacji;<br>- do sałat w ogóle nie zaproponujemy wina: ocet, którym skropimy sałatę
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego