Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
Te, które pozostaną zamknięte, trzeba wyrzucić, bo nie nadają się do jedzenia.
* Świeże mięso powinno być bez plam, jędrne i mieć przyjemny zapach morza.
* Świeże małże nie nadają się do dłuższego przechowywania, toteż powinno się kupować je niedługo przed spożyciem. Żywe - najlepiej trzymać w lodówce, w pudełku ze styropianu albo dykty (nie w plastykowym, ponieważ nie przepuszcza powietrza), wyłożonym wilgotnymi trocinami lub w wilgotnym woreczku z juty. Ostrygi układa się w pudełku wypukłą stroną do dołu i obkłada algami (tak zapakowane kupuje się w sklepie). Mule i nieduże małże najlepiej włożyć do tradycyjnej plecionej siatki (w jakiej czasami sprzedaje się włoszczyznę
Te, które pozostaną zamknięte, trzeba wyrzucić, bo nie nadają się do jedzenia.<br>* Świeże mięso powinno być bez plam, jędrne i mieć przyjemny zapach morza.<br>* Świeże małże nie nadają się do dłuższego przechowywania, toteż powinno się kupować je niedługo przed spożyciem. Żywe - najlepiej trzymać w lodówce, w pudełku ze styropianu albo dykty (nie w plastykowym, ponieważ nie przepuszcza powietrza), wyłożonym wilgotnymi trocinami lub w wilgotnym woreczku z juty. Ostrygi układa się w pudełku wypukłą stroną do dołu i obkłada algami (tak zapakowane kupuje się w sklepie). Mule i nieduże małże najlepiej włożyć do tradycyjnej plecionej siatki (w jakiej czasami sprzedaje się włoszczyznę
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego