Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
2 śliwki). Jabłko ucieramy na tarce i podajemy surowe, śliwki suszone po ugotowaniu miksujemy z kaszą. Owoce w żywieniu dzieci są bardziej pożądane niż u osób dorosłych. Są one źródłem soli mineralnych, na które w wyniku rozwoju organizmu dziecko ma zwiększone zapotrzebowanie. Zasobne w składniki mineralne są również nasiona słonecznika, dyni i lnu. Poleca się również podawać je w postaci skiełkowanej, ponieważ wtedy mają jeszcze zwiększoną wartość odżywczą. Oprócz soli mineralnych nasiona te dostarczają dziecku cennych aminokwasów, które organizm wykorzystuje do budowy komórek ciała. Ponadto zawierają bardzo potrzebny dzieciom wapń. Dieta dzieci powinna być bardziej skierowana w kierunku jin, dlatego że
2 śliwki). Jabłko ucieramy na tarce i podajemy surowe, śliwki suszone po ugotowaniu miksujemy z kaszą. Owoce w żywieniu dzieci są bardziej pożądane niż u osób dorosłych. Są one źródłem soli mineralnych, na które w wyniku rozwoju organizmu dziecko ma zwiększone zapotrzebowanie. Zasobne w składniki mineralne są również nasiona słonecznika, dyni i lnu. Poleca się również podawać je w postaci <orig>skiełkowanej</>, ponieważ wtedy mają jeszcze zwiększoną wartość odżywczą. Oprócz soli mineralnych nasiona te dostarczają dziecku cennych aminokwasów, które organizm wykorzystuje do budowy komórek ciała. Ponadto zawierają bardzo potrzebny dzieciom wapń. Dieta dzieci powinna być bardziej skierowana w kierunku jin, dlatego że
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego