Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
odróżnić diety lecznicze od racjonalnego odżywiania makrobiotycznego (patrz przepisy kulinarne).
Wyjaśnienia wymaga również ograniczenie płynów w odżywianiu makrobiotycznym. Nie trzeba popadać w skrajności, ponieważ płyn jest równie potrzebny jak pożywienie. Pamiętajmy, że 80% płynu tkankowego to woda.
Ponadto płyn rozcieńcza toksyny w organizmie i w ten sposób pomaga w ich eliminacji. Organizm wydala płyn przez nerki, skórę i oddech. Jeśli zatem procesy oczyszczania mają przebiegać prawidłowo, płyn musi być uzupełniony. Pamiętając jednak, że gotowane zboża, kasze i nasiona strączkowe zawierają dużo wody, starajmy się nie nadużywać płynów, ale rozsądnie je ograniczać.

Przestawianie się na makrobiotyczny sposób odżywiania

Zmiana odżywiania powinna odbywać
odróżnić diety lecznicze od racjonalnego odżywiania makrobiotycznego (patrz przepisy kulinarne).<br>Wyjaśnienia wymaga również ograniczenie płynów w odżywianiu makrobiotycznym. Nie trzeba popadać w skrajności, ponieważ płyn jest równie potrzebny jak pożywienie. Pamiętajmy, że 80% płynu tkankowego to woda.<br>Ponadto płyn rozcieńcza toksyny w organizmie i w ten sposób pomaga w ich eliminacji. Organizm wydala płyn przez nerki, skórę i oddech. Jeśli zatem procesy oczyszczania mają przebiegać prawidłowo, płyn musi być uzupełniony. Pamiętając jednak, że gotowane zboża, kasze i nasiona strączkowe zawierają dużo wody, starajmy się nie nadużywać płynów, ale rozsądnie je ograniczać.<br><br>&lt;tit&gt;Przestawianie się na makrobiotyczny sposób odżywiania&lt;/&gt;<br><br>Zmiana odżywiania powinna odbywać
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego