Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
ponieważ oprócz niższej o około 7% zawartości białka ogólnego zawiera dwukrotnie więcej włókna surowego (tab. 4).
Konsekwencją różnic w składzie chemicznym śrut jest różna ich wartość energetyczna. Według Bourdon [1986], wartość energetyczna śruty rzepakowej podwójnie ulepszonej dla świń wynosi 3095 kcal. EM, natomiast śruty sojowej - 3562 kcal. EM. Podwyższenie poziomu energii metabolicznej w śrucie rzepakowej można osiągnąć poprzez łuszczenie nasion bądź wyhodowanie odmian rzepaku o znacznie cieńszej łupinie nasiennej lub też przez niecałkowitą ekstrakcję tłuszczu. Łuszczenie nasion powoduje zmniejszenie włókna prawie o połowę, a zwiększenie zawartości białka oraz energii metabolicznej dla świń o 17%, natomiast wartość energetyczna dla drobiu wzrasta o
ponieważ oprócz niższej o około 7% zawartości białka ogólnego zawiera dwukrotnie więcej włókna surowego (tab. 4).<br>Konsekwencją różnic w składzie chemicznym śrut jest różna ich wartość energetyczna. Według Bourdon [1986], wartość energetyczna śruty rzepakowej podwójnie ulepszonej dla świń wynosi 3095 kcal. EM, natomiast śruty sojowej - 3562 kcal. EM. Podwyższenie poziomu energii metabolicznej w śrucie rzepakowej można osiągnąć poprzez łuszczenie nasion bądź wyhodowanie odmian rzepaku o znacznie cieńszej łupinie nasiennej lub też przez niecałkowitą ekstrakcję tłuszczu. Łuszczenie nasion powoduje zmniejszenie włókna prawie o połowę, a zwiększenie zawartości białka oraz energii metabolicznej dla świń o 17%, natomiast wartość energetyczna dla drobiu wzrasta o
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego