Typ tekstu: Książka
Autor: Jania Jacek
Tytuł: Glacjologia
Rok: 1993
wielkość i koncentracja zmieniają się w profilach rdzeni lodowych (np. Fujii, Ohata; 1982). Wyniki analiz rdzeni z różnych wierceń wykazują, że w lodzie akumulowanym podczas schyłku ostatniego zlodowacenia (24 tys. - 12 tys. lat temu) zawartość mikrocząstek jest 20 - 30 razy większa niż obecnie. Uważa się, że mikrocząsteczki są głównie pochodzenia eolicznego i ich koncentracja we wspomnianym okresie może dowodzić o wiele aktywniejszej cyrkulacji atmosferycznej (Paterson, 1981).
Substancje tworzące domieszki w polikrystalicznym lodzie lodowcowym, będące przedmiotem analiz w rdzeniach wiertniczych, mają istotne znaczenie w badaniach zmian zlodowacenia kuli ziemskiej. Niektóre z domieszek wyraźnie wpływają na właściwości fizyczne lodu.

3.5. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE
wielkość i koncentracja zmieniają się w profilach rdzeni lodowych (np. Fujii, Ohata; 1982). Wyniki analiz rdzeni z różnych wierceń wykazują, że w lodzie akumulowanym podczas schyłku ostatniego zlodowacenia (24 tys. - 12 tys. lat temu) zawartość mikrocząstek jest 20 - 30 razy większa niż obecnie. Uważa się, że mikrocząsteczki są głównie pochodzenia eolicznego i ich koncentracja we wspomnianym okresie może dowodzić o wiele aktywniejszej cyrkulacji atmosferycznej (Paterson, 1981).<br> Substancje tworzące domieszki w polikrystalicznym lodzie lodowcowym, będące przedmiotem analiz w rdzeniach wiertniczych, mają istotne znaczenie w badaniach zmian zlodowacenia kuli ziemskiej. Niektóre z domieszek wyraźnie wpływają na właściwości fizyczne lodu.<br><br>&lt;tit&gt; 3.5. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego