Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Fokus. Poznać i zrozumieć świat
Nr: 11
Miejsce wydania: Warszawa
Rok wydania: 2003
minutach, gdy ziarna zaczynają syczeć i ponownie podskakiwać. Ich powierzchnia robi się połyskliwa. Tak paloną kawę nazywa się wiedeńską.

Palenie najciemniejsze trwa minutę dłużej, ziarna znów się uspokajają i stopniowo zaczynają przypalać. Zwęgla się wtedy skarmelizowany wcześniej cukier, który zawierają. Powierzchnia robi się oleista. Tak powstaje lubiany aromat włoskiej kawy espresso.

Ziarno ziarnu nierówne

Nie można powiedzieć, że jakiś sposób palenia jest najlepszy. Generalna zasada mówi, że im dłużej palone są ziarna, tym kawa staje się mocniejsza i ma coraz bardziej gorzkawy posmak. Ale tak naprawdę smak naparu zależy przede wszystkim od jakości ziarna i wiąże się przede wszystkim z miejscem
minutach, gdy ziarna zaczynają syczeć i ponownie podskakiwać. Ich powierzchnia robi się połyskliwa. Tak paloną kawę nazywa się wiedeńską.<br><br>Palenie najciemniejsze trwa minutę dłużej, ziarna znów się uspokajają i stopniowo zaczynają przypalać. Zwęgla się wtedy skarmelizowany wcześniej cukier, który zawierają. Powierzchnia robi się oleista. Tak powstaje lubiany aromat włoskiej kawy espresso.<br><br>&lt;tit&gt;Ziarno ziarnu nierówne&lt;/&gt;<br><br>Nie można powiedzieć, że jakiś sposób palenia jest najlepszy. Generalna zasada mówi, że im dłużej palone są ziarna, tym kawa staje się mocniejsza i ma coraz bardziej gorzkawy posmak. Ale tak naprawdę smak naparu zależy przede wszystkim od jakości ziarna i wiąże się przede wszystkim z miejscem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego