Typ tekstu: Książka
Autor: Jania Jacek
Tytuł: Glacjologia
Rok: 1997
jej zamarzania:

Woda morska o zasoleniu 35 &730;C powinna więc zamarzać w temperaturze ­2,1 &730;C. Im wyższa aktualna temperatura wody morskiej ponad , tym efektywniejsze tajanie. W większości opracowań empirycznych podstawą do obliczeń tempa topnienia jest ta różnica, zwana temperaturą sterującą (driving temperature - T').
Powstaje pytanie, jak możliwe jest przejście fazowe lodu w wodę poniżej 0 &730;C. Tajanie, początkowo słodkiego lodu, w wodzie morskiej jest procesem wymiany ciepła i masy. Pod wymianą masy należy rozumieć przemieszczanie się soli zawartych w wodzie do powierzchni lodu (Zotikow, 1982). Z powodu wzrostu koncentracji soli w granicznych warstewkach lodu, temperatura topnienia tych warstewek obniża się
jej zamarzania:<br>&lt;gap&gt;<br>Woda morska o zasoleniu 35 &730;C powinna więc zamarzać w temperaturze ­2,1 &730;C. Im wyższa aktualna temperatura wody morskiej ponad &lt;gap&gt;, tym efektywniejsze tajanie. W większości opracowań empirycznych podstawą do obliczeń tempa topnienia jest ta różnica, zwana temperaturą sterującą (driving temperature - T').<br>Powstaje pytanie, jak możliwe jest przejście fazowe lodu w wodę poniżej 0 &730;C. Tajanie, początkowo słodkiego lodu, w wodzie morskiej jest procesem wymiany ciepła i masy. Pod wymianą masy należy rozumieć przemieszczanie się soli zawartych w wodzie do powierzchni lodu (Zotikow, 1982). Z powodu wzrostu koncentracji soli w granicznych warstewkach lodu, temperatura topnienia tych warstewek obniża się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego