Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Ozon
Nr: 11
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2005
zapyta zirytowany amator gorącego pieczywka, zatrzymując apetyczną kromkę w drodze do ust. Ano wiele. Na przykład to, że dopiero 10 tys. lat temu narodziło się rolnictwo. I dopiero wtedy w naszej diecie pojawiła się mąka. Ludzki organizm nie miał więc szans, by nauczyć się trawić zawarte w niej węglowodany. "Nasza fizjologia odżywiania jest bardziej dostosowana do menu paleolitycznego niż do produktów z półek supermarketów" - napisał prof. Marek Konarzewski w wydanej właśnie książce "Na początku był głód". Nasi poprzednicy na ewolucyjnej drabinie żywili się chudym mięsem, rybami, świeżymi owocami, warzywami i orzechami. Jadłospis ten zawierał niewiele węglowodanów i tłuszczów, za to dużo
zapyta zirytowany amator gorącego pieczywka, zatrzymując apetyczną kromkę w drodze do ust. Ano wiele. Na przykład to, że dopiero 10 tys. lat temu narodziło się rolnictwo. I dopiero wtedy w naszej diecie pojawiła się mąka. Ludzki organizm nie miał więc szans, by nauczyć się trawić zawarte w niej węglowodany. "Nasza fizjologia odżywiania jest bardziej dostosowana do menu paleolitycznego niż do produktów z półek supermarketów" - napisał prof. Marek Konarzewski w wydanej właśnie książce "Na początku był głód". Nasi poprzednicy na ewolucyjnej drabinie żywili się chudym mięsem, rybami, świeżymi owocami, warzywami i orzechami. Jadłospis ten zawierał niewiele węglowodanów i tłuszczów, za to dużo
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego