Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
w tłuszczu. Oddzielnie przygotowuje się tzw. fazę wodną, tj. mieszaninę wody i mleka z solą, cukrem i innymi dodatkami smakowymi.
Osnowę tłuszczową i fazę wodną przepompowuje się do zbiorników temperacyjnych, wyposażonych w mieszadło i płaszcz do ogrzewania bądź chłodzenia produktu. W zbiorniku tym następuje emulgowanie. Po zemulgowaniu margarynę się schładza, formuje i pakuje w kostki lub kubki.
8.4.2.Pochodzenie, ilość i jakość ścieków
W zakładach przemysłu tłuszczowego powstają następujące rodzaje ścieków: umownie czyste wody z chłodzenia, ścieki z wytłaczania i rafinacji olejów, ścieki z utwardzalni, właściwe ścieki poprodukcyjne, ścieki z mycia urządzeń i pomieszczeń. Głównym zanieczyszczeniem ścieków są oleje
w tłuszczu. Oddzielnie przygotowuje się tzw. fazę wodną, tj. mieszaninę wody i mleka z solą, cukrem i innymi dodatkami smakowymi.<br>Osnowę tłuszczową i fazę wodną przepompowuje się do zbiorników temperacyjnych, wyposażonych w mieszadło i płaszcz do ogrzewania bądź chłodzenia produktu. W zbiorniku tym następuje emulgowanie. Po zemulgowaniu margarynę się schładza, formuje i pakuje w kostki lub kubki.<br>&lt;tit1&gt;8.4.2.Pochodzenie, ilość i jakość ścieków&lt;/&gt;<br>W zakładach przemysłu tłuszczowego powstają następujące rodzaje ścieków: umownie czyste wody z chłodzenia, ścieki z wytłaczania i rafinacji olejów, ścieki z utwardzalni, właściwe ścieki poprodukcyjne, ścieki z mycia urządzeń i pomieszczeń. Głównym zanieczyszczeniem ścieków są oleje
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego