Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wszechświat
Nr: 7-8
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 1958
0,003 g/l, dla strychniny 0,0008 g/l, dla wywołania smaku słonego potrzeba 2 g/l soli kuchennej, dla kwaśnego kwasu np. solnego 0,035 g/l lub 0,05 g/l siarkowego; a dla słodkiego 4-6 g/l cukru sacharozy lub do 14 g/l cukru fruktozy. Natomiast w 1 litrze powietrza można wyczuć następujące ilości różnych substancji 0,000 000 004 g acetonu, 0,000 000 000 016 g kamfory, 0,000 000 000 002 g kwasu walerianowego, 0,000 000 000 0005 g waniliny. Mówiąc bardziej konkretnie zapach np. kwasu masłowego odbierany jest jeszcze przez
0,003 g/l, dla strychniny 0,0008 g/l, dla wywołania smaku słonego potrzeba 2 g/l soli kuchennej, dla kwaśnego kwasu np. solnego 0,035 g/l lub 0,05 g/l siarkowego; a dla słodkiego 4-6 g/l cukru sacharozy lub do 14 g/l cukru fruktozy. Natomiast w 1 litrze powietrza można wyczuć następujące ilości różnych substancji 0,000 000 004 g acetonu, 0,000 000 000 016 g kamfory, 0,000 000 000 002 g kwasu walerianowego, 0,000 000 000 0005 g waniliny. Mówiąc bardziej konkretnie zapach np. kwasu masłowego odbierany jest jeszcze przez
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego