na małym ogniu 15 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.<br>* W tym czasie przesianą mąkę wymieszać z mlekiem, polową szklanki wody, jajkiem oraz szczyptą soli. Na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem lub słoniną usmażyć cienkie naleśniki.<br>* Przygotowane naleśniki pokroić w paseczki. Zupę doprawić na ostro mieloną papryką, imbirem, gałką muszkatołową i majerankiem. Paski naleśników włożyć do zupy i jeszcze raz podgrzać.<br>***<br>Składniki: marchew, 1,5 szklanki pęczaku, kawałek selera, 2 duże cebule, 3 łyżki masła, 3 suszone grzyby, 3 jajka, pieprz, sól, 5 gałązek świeżej natki.<br>Przygotowanie:<br>* Suszone grzyby dokładnie umyć, pęczak opłukać. Kaszę i grzyby zalać litrem wody