Typ tekstu: Książka
Autor: Jackowski Aleksander
Tytuł: Polska sztuka ludowa
Rok: 2002
by długo służyły. Natomiast formy do masła czy sera, łatwe do odtworzenia, wykonywano z drewna miękkiego. Wykonywano je prostym dłutem, wklęsłym oraz kozikiem. Rozpowszechnione na Śląsku, w Małopolsce, na Kaszubach, na Mazurach służyły także określeniu wagi kupowanego towaru.
Okresem szczególnego rozpowszechnienia form były stulecia XVIII i XIX, ale istnieją one gdzieniegdzie jeszcze teraz. W okresie międzywojennym i do lat pięćdziesiątych, a nawet sześćdziesiątych, formami posługiwały się kobiety ze wsi, przywożąc na sprzedaż nabiał do miast. Rozwój sanatoriów i pensjonatów przed II wojna światowa przyczynił się do tego, że powstały foremki do porcjowania masła. Wyciskano za pomocą zdobionego ruchomego denka krążek masła
by długo służyły. Natomiast formy do masła czy sera, łatwe do odtworzenia, wykonywano z drewna miękkiego. Wykonywano je prostym dłutem, wklęsłym oraz kozikiem. Rozpowszechnione na Śląsku, w Małopolsce, na Kaszubach, na Mazurach służyły także określeniu wagi kupowanego towaru. <br>Okresem szczególnego rozpowszechnienia form były stulecia XVIII i XIX, ale istnieją one gdzieniegdzie jeszcze teraz. W okresie międzywojennym i do lat pięćdziesiątych, a nawet sześćdziesiątych, formami posługiwały się kobiety ze wsi, przywożąc na sprzedaż nabiał do miast. Rozwój sanatoriów i pensjonatów przed II wojna światowa przyczynił się do tego, że powstały foremki do porcjowania masła. Wyciskano za pomocą zdobionego ruchomego denka krążek masła
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego