serowe wzbogacone smakowo bakaliami itd. Wracają po latach zapomnienia sałatki ziołowe: z mlecza, pokrzywy, krwawnika. Nowego wyrazu nabierają też sałatki owocowe, też nie taki znowu całkiem świeży pomysł, bo już Brillat-Savarin zachwycał się poziomkami w soku pomarańczowym.<br> Jak widzimy więc sałatka, jak piosenka jest dobra na wszystko. Także... na gorąco!<br> Opowieści kulinarnych słuchała eni</><br><br><div type="art"><tit>SAŁATKA KLEMENTYNY</><br><hi rend="italic"> Główka zielonej sałaty, garść mniszka lekarskiego, garść liści babki, 4 łyżki posiekanego szczypiorku z koperkiem, 3-4 ząbki czosnku, łyżka musztardy, szklanka jogurtu, 2 łyżki oleju lub oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, szczypta cukru</>.<br> Sałatę oczyścić z zewnętrznych, uszkodzonych liści, pooddzielać listki, umyć