Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
oczywistość, z której nie ustąpi. W Lombardii kłócą się od lat między sobą, czy risotto po mediolańsku jest lepsze z winem czy bez. Może i głupia byłaby ta wątpliwość, gdyby nie fakt, że dzisiaj co druga potrawa śródziemnomorska "święcona" jest winem. Jedne zyskują na tym, inne - czy ja wiem? Każda gospodyni w domu ma pod ręką butelkę wina i twierdzi, że to najlepsza przyprawa do wszystkiego, powiedzielibyśmy, przyprawa uniwersalna, bo współtworzy nowe smaki, choć z winem trzeba utrafić. Czasem się narzeka, że wina do potraw za dużo się dolewa dlatego, by nie marnowało się w raz otwartej butelce. Odpowiada im się
oczywistość, z której nie ustąpi. W Lombardii kłócą się od lat między sobą, czy risotto po mediolańsku jest lepsze z winem czy bez. Może i głupia byłaby ta wątpliwość, gdyby nie fakt, że dzisiaj co druga potrawa śródziemnomorska "święcona" jest winem. Jedne zyskują na tym, inne - czy ja wiem? Każda gospodyni w domu ma pod ręką butelkę wina i twierdzi, że to najlepsza przyprawa do wszystkiego, powiedzielibyśmy, przyprawa uniwersalna, bo współtworzy nowe smaki, choć z winem trzeba utrafić. Czasem się narzeka, że wina do potraw za dużo się dolewa dlatego, by nie marnowało się w raz otwartej butelce. Odpowiada im się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego