gdzie uzyskasz fachowe porady i bezpłatne materiały o leczeniu nadwagi opracowane z Instytutem Żywności i Żywienia.<br><br>Co podwyższa poziom cholesterolu?<br>• masło, tłuszcze zwierzęce;<br>• tłuszcze do smażenia o konsystencji stałej, które zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych;<br>• suchary, ciasta, czekolada;<br>• pełnotłuste produkty mleczne: sery, śmietana;<br>• tłuste mięsa, hamburgery, bekon, salami.<br>Co obniża poziom cholesterolu?<br>• pieczywo pełnoziarniste, chrupkie, żytnie;<br>• owoce: gruszki, banany, pomarańcze oraz suszone morele, figi, śliwki;<br>• warzywa: słodka kukurydza, fasolka szparagowa, cebula, czosnek, różne odmiany fasoli, szczególnie czerwonej.</><br><br><br><page nr=44><br><br><div type="art"><tit>cosmozdrowie<br></><br>Nie wszystkich cieszą ukwiecone łąki Prognoza pogody dla alergików<br>Wiosna! Wszyscy cieszymy się z jej