Typ tekstu: Książka
Autor: Hamrol Adam, Mantura Władysław
Tytuł: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka
Rok wydania: 2002
Rok powstania: 1998
jednostka organizacyjna, znajdująca się na dowolnym poziomie struktury podmiotowej przedsiębiorstwa produkcyjnego. Ze względu na obszary ogólnej specjalizacji wyróżnia się trzy typy jednostek organizacyjnych:
- produkcyjne, w których dominują procesy przetwarzania tworzywa materialnego w wyroby o postulowanej jakości,
- administracyjne, w których dominują procesy przetwarzania informacji dla potrzeb zarządzania,
- produkcyjno-administracyjne, w których harmonijnie i w istotnym zakresie występują zarówno procesy produkcji, jak i zarządzania.
Z uwagi na udział i znaczenie jednostek produkcyjnych w osiąganiu celów przedsiębiorstwa, występuje dość powszechne przeświadczenie o ich nadrzędności względem pozostałych. Takie typowe dla orientacji produkcyjnej stanowisko, jest nieuzasadnione a wręcz szkodliwe, gdyż stoi w sprzeczności m.in. z
jednostka organizacyjna, znajdująca się na dowolnym poziomie struktury podmiotowej przedsiębiorstwa produkcyjnego. Ze względu na obszary ogólnej specjalizacji wyróżnia się trzy typy jednostek organizacyjnych:<br>- produkcyjne, w których dominują procesy przetwarzania tworzywa materialnego w wyroby o postulowanej jakości,<br>- administracyjne, w których dominują procesy przetwarzania informacji dla potrzeb zarządzania,<br>- produkcyjno-administracyjne, w których harmonijnie i w istotnym zakresie występują zarówno procesy produkcji, jak i zarządzania.<br>Z uwagi na udział i znaczenie jednostek produkcyjnych w osiąganiu celów przedsiębiorstwa, występuje dość powszechne przeświadczenie o ich nadrzędności względem pozostałych. Takie typowe dla orientacji produkcyjnej stanowisko, jest nieuzasadnione a wręcz szkodliwe, gdyż stoi w sprzeczności m.in. z
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego