Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
na rynku zaczęło się pojawiać coraz więcej różnych cukrów. I tuż przed Wielką Rewolucją Francuską zdążył jeszcze mądry hrabia Chaptal de Chanteloup doprowadzić do rzetelnej prawnej regulacji tej metody, którą na jego cześć nazwano szaptalizacją (chaptalisation). Chodziło przede wszystkim o to, aby ograniczyć dodawanie cukru (fruktozy) do 3 kilogramów na hektolitr moszczu, czyli do wielkości dopuszczającej wzrost alkoholowości wina nie więcej niż o 2 1/2 procent. To było ważne uporządkowanie spraw winiarskich na równie ważnym terenie, tym bardziej godne uznania, że zostało potwierdzone opublikowaną w 1807 roku fundamentalną pracą tegoż sławnego Chaptala o tym, jak należy wytwarzać i przechowywać wino
na rynku zaczęło się pojawiać coraz więcej różnych cukrów. I tuż przed Wielką Rewolucją Francuską zdążył jeszcze mądry hrabia Chaptal de Chanteloup doprowadzić do rzetelnej prawnej regulacji tej metody, którą na jego cześć nazwano szaptalizacją (chaptalisation). Chodziło przede wszystkim o to, aby ograniczyć dodawanie cukru (fruktozy) do 3 kilogramów na hektolitr moszczu, czyli do wielkości dopuszczającej wzrost alkoholowości wina nie więcej niż o 2 1/2 procent. To było ważne uporządkowanie spraw winiarskich na równie ważnym terenie, tym bardziej godne uznania, że zostało potwierdzone opublikowaną w 1807 roku fundamentalną pracą tegoż sławnego Chaptala o tym, jak należy wytwarzać i przechowywać wino
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego