Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Gazeta Lubuska
Nr: 08.12
Miejsce wydania: Zielona Góra
Rok: 2005
tym roku na rynku brakuje tego mięsa, więc ceny podskoczyły o w ciągu dwóch miesięcy ok. 15 proc.
Dziś za kilogram kurczaka w sklepach trzeba zapłacić ok. 5,70 - 6 zł. Hodowcy zacierają ręce, bo wzrosły ceny skupu, które jeszcze nie tak dawno były poniżej kosztów produkcji.
- Teraz opłaca się hodować kurczaki. Wiadomo, że w Polsce mamy dobry towar
- mówi Władysław Piasecki, prezes Lubuskiej Izby Rolniczej, hodowca drobiu. - Na dodatek nasze ceny są konkurencyjne w porównaniu do tych na Zachodzie. Hodowcom opłaca się teraz bardziej tam sprzedawać niż w kraju.
- Okazuje się, że nasze duże zakłady mięsne kupują już drób w
tym roku na rynku brakuje tego mięsa, więc ceny podskoczyły o w ciągu dwóch miesięcy ok. 15 proc. <br>Dziś za kilogram kurczaka w sklepach trzeba zapłacić ok. 5,70 - 6 zł. Hodowcy zacierają ręce, bo wzrosły ceny skupu, które jeszcze nie tak dawno były poniżej kosztów produkcji. <br>- Teraz opłaca się hodować kurczaki. Wiadomo, że w Polsce mamy dobry towar <br>- mówi Władysław Piasecki, prezes Lubuskiej Izby Rolniczej, hodowca drobiu. - Na dodatek nasze ceny są konkurencyjne w porównaniu do tych na Zachodzie. Hodowcom opłaca się teraz bardziej tam sprzedawać niż w kraju. <br>- Okazuje się, że nasze duże zakłady mięsne kupują już drób w
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego