Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
w wyniku uzyskania na drodze genetyczno-hodowlanej form rzepaku pojedynczo ulepszonego.
W Polsce pierwsze prace nad wyhodowaniem odmian rzepaku niskoerukowego podjęto w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w 1961 roku. Do 1965 roku wyprowadzono ród K-712 , który był rzepakiem ozimym o obniżonej do 10% zawartości kwasu erukowego. Ciągłe prace hodowlane nad rzepakiem doprowadziły w 1976 roku do uzyskania i wpisania do rejestru odmiany ozimej Janpol o zawartości kwasu erukowego 2% i podwyższonej do 20% ilości kwasu linolowego. Kwasy linolowy i linolenowy nie są syntetyzowane w organizmie zwierzęcym, a należą do grupy tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), dlatego też wyższy
w wyniku uzyskania na drodze genetyczno-hodowlanej form rzepaku pojedynczo ulepszonego.<br>&lt;page nr=10&gt; W Polsce pierwsze prace nad wyhodowaniem odmian rzepaku niskoerukowego podjęto w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w 1961 roku. Do 1965 roku wyprowadzono ród K-712 &lt;gap&gt;, który był rzepakiem ozimym o obniżonej do 10% zawartości kwasu erukowego. Ciągłe prace hodowlane nad rzepakiem doprowadziły w 1976 roku do uzyskania i wpisania do rejestru odmiany ozimej &lt;name type="prod"&gt;Janpol&lt;/&gt; o zawartości kwasu erukowego 2% i podwyższonej do 20% ilości kwasu linolowego. Kwasy linolowy i linolenowy nie są syntetyzowane w organizmie zwierzęcym, a należą do grupy tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), dlatego też wyższy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego