Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
wysoka zawartość białka ogólnego (znacznie wyższa niż w ziarnie zbóż), w którym jest mało metioniny, a stosunkowo dużo lizyny. Wszystkie strączkowe zawierają substancje antyżywieniowe, które ograniczają pełne wykorzystanie składników pokarmowych z tych nasion. Różny jest natomiast skład chemiczny, dotyczący głównie zawartości białka, włókna i tłuszczu surowego, a co za tym idzie zawartości energii oraz rodzaj występujących w tych roślinach substancji antyżywieniowych (tab. 6).
Jak wynika z przedstawionych w tab. 6 danych, łubin żółty wyróżnia się spośród porównywalnych gatunków nasion roślin strączkowych najwyższą zawartością białka, tłuszczu i włókna surowego oraz takich makroelementów, jak: wapń i magnez. Dwukrotnie wyższa niż w nasionach grochu
wysoka zawartość białka ogólnego (znacznie wyższa niż w ziarnie zbóż), w którym jest mało metioniny, a stosunkowo dużo lizyny. Wszystkie strączkowe zawierają substancje antyżywieniowe, które ograniczają pełne wykorzystanie składników pokarmowych z tych nasion. Różny jest natomiast skład chemiczny, dotyczący głównie zawartości białka, włókna i tłuszczu surowego, a co za tym idzie zawartości energii oraz rodzaj występujących w tych roślinach substancji antyżywieniowych (tab. 6).<br>Jak wynika z przedstawionych w tab. 6 danych, łubin żółty wyróżnia się spośród porównywalnych gatunków nasion roślin strączkowych najwyższą zawartością białka, tłuszczu i włókna surowego oraz takich makroelementów, jak: wapń i magnez. Dwukrotnie wyższa niż w nasionach grochu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego