Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
klas(p. 3.2), takich jak: owocowy, kwiatowy, rybi, dymny, różany, brzoskwiniowy, kawowy i inne.
Asocjacje pobudzonego pola gnostycznego z ośrodkami emocji sprawiają, że zapach jest uznawany za przyjemny lub nieprzyjemny - zostaje mu przypisana odpowiednia klasa jakości hedonicznej (p. 3.3).
Dodatkowe informacje o zapachu są zawarte w częstości przekazywanych impulsów. Większa częstość odpowiada silniejszym wrażeniom -większej intensywności zapachu (p. 3.4).
Od wymienionych cech zapachu zanieczyszczeń powietrza, którym oddychamy w różnych sytuacjach życiowych, oraz od częstości występowania odorów w naszym otoczeniu zależy ogólne wrażenie uciążliwości zapachu (p. 3.5).
3.2. Rodzaj zapachu
Próby wyodrębnienia jakościowych klas zapachów są podejmowane
klas(p. 3.2), takich jak: owocowy, kwiatowy, rybi, dymny, różany, brzoskwiniowy, kawowy i inne.<br>Asocjacje pobudzonego pola gnostycznego z ośrodkami emocji sprawiają, że zapach jest uznawany za przyjemny lub nieprzyjemny - zostaje mu przypisana odpowiednia klasa jakości hedonicznej (p. 3.3).<br>Dodatkowe informacje o zapachu są zawarte w częstości przekazywanych impulsów. Większa częstość odpowiada silniejszym wrażeniom -większej intensywności zapachu (p. 3.4).<br>Od wymienionych cech zapachu zanieczyszczeń powietrza, którym oddychamy w różnych sytuacjach życiowych, oraz od częstości występowania odorów w naszym otoczeniu zależy ogólne wrażenie uciążliwości zapachu (p. 3.5).<br>&lt;tit&gt;3.2. Rodzaj zapachu&lt;/&gt;<br>Próby wyodrębnienia jakościowych klas zapachów są podejmowane
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego