Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
soi. Bobik i groch zawierają inhibitory trypsyny hamujące w przewodzie pokarmowym działanie trypsyny i chymotrypsyny obniżając strawność białka. Obecność tych związków nie ma zbyt dużego znaczenia, np. w przypadku bobiku, ponieważ jest ich w nim mało.
Valdebouze i in. [1980], Blahovec [1991] wykazali, że jeśli przyjmie się za 100 zawartość inhibitorów trypsyny w nasionach soi, to w bobiku jest ich tylko od 5-8%, a w grochu 13-20%. W nasionach łubinu żółtego nie stwierdzono aktywności antytrypsynowej .
Nasiona wielu roślin strączkowych zawierają substancje o charakterze antyżywieniowym, tzw. lektyny. Są to białka pochodzenia nieimmunologicznego, które wiążą cukry lub glikoproteiny, powodując aglutynację erytrocytów
soi. Bobik i groch zawierają inhibitory trypsyny hamujące w przewodzie pokarmowym działanie trypsyny i chymotrypsyny obniżając strawność białka. Obecność tych związków nie ma zbyt dużego znaczenia, np. w przypadku bobiku, ponieważ jest ich w nim mało.<br>Valdebouze i in. [1980], Blahovec [1991] wykazali, że jeśli przyjmie się za 100 zawartość inhibitorów trypsyny w nasionach soi, to w bobiku jest ich tylko od 5-8%, a w grochu 13-20%. W nasionach łubinu żółtego nie stwierdzono aktywności antytrypsynowej &lt;gap&gt;.<br>Nasiona wielu roślin strączkowych zawierają substancje o charakterze antyżywieniowym, tzw. lektyny. Są to białka pochodzenia nieimmunologicznego, które wiążą cukry lub glikoproteiny, powodując aglutynację erytrocytów
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego