Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
z drzew dojrzałe jabłka można przechowywać w chłodnym, wentylowanym pomieszczeniu, ogonkami do dołu, przez kilka miesięcy. W lodówce nie powinno się ich trzymać dłużej niż dwa tygodnie, ponieważ tracą kruchość. Jabłka są w sprzedaży przez cały rok, ale najlepiej smakują między październikiem a kwietniem.
Zawartość witaminy C w poszczególnych odmianach jabłek jest różna. Najwięcej kwasu askorbinowego mają antonówki i grochówki, najmniej landsberska i starking, a w koszteli nie ma go w ogóle. Szczególnie dużo witaminy C gromadzi się w owocach dojrzewających na drzewach od strony południowej. Najwięcej witamin jest pod skórką, dlatego jabłka powinno się zjadać bez obierania oraz piec i
z drzew dojrzałe jabłka można przechowywać w chłodnym, wentylowanym pomieszczeniu, ogonkami do dołu, przez kilka miesięcy. W lodówce nie powinno się ich trzymać dłużej niż dwa tygodnie, ponieważ tracą kruchość. Jabłka są w sprzedaży przez cały rok, ale najlepiej smakują między październikiem a kwietniem.<br>Zawartość witaminy C w poszczególnych odmianach jabłek jest różna. Najwięcej kwasu askorbinowego mają antonówki i grochówki, najmniej landsberska i starking, a w koszteli nie ma go w ogóle. Szczególnie dużo witaminy C gromadzi się w owocach dojrzewających na drzewach od strony południowej. Najwięcej witamin jest pod skórką, dlatego jabłka powinno się zjadać bez obierania oraz piec i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego