Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
na uzyskanie rozgrzeszenia ze strony ojca przełożonego (przeor, opat). Tak się składa, że jednym z najczęstszych przewinień mnichów było nadużywanie wina - czasem jako przyczyna, czasem jako skutek.
W pierwszych wiekach monastycznych, a więc jeszcze pod koniec I tysiąclecia, surowe reguły zakonne bardzo rygorystycznie traktowały swoją kuchnię i stół, określając cały jadłospis szczegółowo i obwarowując go dokładnymi przepisami. Wino dość wcześnie weszło w jego skład, stanowiąc wkrótce jeden z podstawowych jego członów, toteż najczęściej powtarzającym się menu klasztornym, stosowanym także podczas postu było: funt chleba i kwarta wina. Później wina było coraz więcej (w XV wieku austriaccy mnisi wypijali ponad dwa litry
na uzyskanie rozgrzeszenia ze strony ojca przełożonego (przeor, opat). Tak się składa, że jednym z najczęstszych przewinień mnichów było nadużywanie wina - czasem jako przyczyna, czasem jako skutek.<br>W pierwszych wiekach monastycznych, a więc jeszcze pod koniec I tysiąclecia, surowe reguły zakonne bardzo rygorystycznie traktowały swoją kuchnię i stół, określając cały jadłospis szczegółowo i obwarowując go dokładnymi przepisami. Wino dość wcześnie weszło w jego skład, stanowiąc wkrótce jeden z podstawowych jego członów, toteż najczęściej powtarzającym się menu klasztornym, stosowanym także podczas postu było: funt chleba i kwarta wina. Później wina było coraz więcej (w XV wieku austriaccy mnisi wypijali ponad dwa litry
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego