Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 12
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
już nie opłaca - wtóruje młody hodowca z Poronina.

Wykwintny smak

Jagnięcina z Podhala cieszy się u Włochów dużym powodzeniem. Mięso z polskiej owcy górskiej jest smaczniejsze od mięsa innych ras, jest mniej przetłuszczone i ma wykwintniejszy smak. Jest droższe od pozostałych o 90 groszy na kilogramie.
W tym roku skupy jagniąt zorganizowane przez Związek Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu rozpoczęły się 11 marca. Ceny utrzymują się na ubiegłorocznym poziomie. Najdroższe są jagnięta najmniejsze (w przedziale wagowym 10-15 kilogramów) - 7,7 zł za kilogram. Nieco większe (15-18 kg) - to zysk - 7,1 zł za kg. Najtańsze są największe
już nie opłaca - wtóruje młody hodowca z Poronina.<br><br>&lt;tit&gt;Wykwintny smak&lt;/&gt;<br><br>Jagnięcina z Podhala cieszy się u Włochów dużym powodzeniem. Mięso z polskiej owcy górskiej jest smaczniejsze od mięsa innych ras, jest mniej przetłuszczone i ma wykwintniejszy smak. Jest droższe od pozostałych o 90 groszy na kilogramie.<br>W tym roku skupy jagniąt zorganizowane przez Związek Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu rozpoczęły się 11 marca. Ceny utrzymują się na ubiegłorocznym poziomie. Najdroższe są jagnięta najmniejsze (w przedziale wagowym 10-15 kilogramów) - 7,7 zł za kilogram. Nieco większe (15-18 kg) - to zysk - 7,1 zł za kg. Najtańsze są największe
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego