Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
pieczenia i powiesić do wędzenia w wędzarni lub na drążku umieszczonym nad beczką pozbawioną dna, ustawioną na kamieniach lub cegłach nad paleniskiem (dym unosi się w górę beczki i snuje się swobodnie wokół szynki).
Wędzić najlepiej nad ogniskiem, w którym tli się drewno i trociny dębu z dodatkiem gałęzi oraz jagód jałowca. Szynka powinna być wędzona dymem, a nie opiekana. Wędzić należy po 6-7 godz. przez kolejne 3-5 dni, zależnie od wielkości szynki. Po uwędzeniu zawiesić szynkę w suchym i przewiewnym miejscu.
Uwędzoną szynkę umyć, moczyć w wodzie 24 godz., osączyć, zalać wrzątkiem i gotować, licząc po 1 godz
pieczenia i powiesić do wędzenia w wędzarni lub na drążku umieszczonym nad beczką pozbawioną dna, ustawioną na kamieniach lub cegłach nad paleniskiem (dym unosi się w górę beczki i snuje się swobodnie wokół szynki).<br>Wędzić najlepiej nad ogniskiem, w którym tli się drewno i trociny dębu z dodatkiem gałęzi oraz jagód jałowca. Szynka powinna być wędzona dymem, a nie opiekana. Wędzić należy po 6-7 godz. przez kolejne 3-5 dni, zależnie od wielkości szynki. Po uwędzeniu zawiesić szynkę w suchym i przewiewnym miejscu.<br>Uwędzoną szynkę umyć, moczyć w wodzie 24 godz., osączyć, zalać wrzątkiem i gotować, licząc po 1 godz
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego