Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
reakcji zwierząt na udział różnych pasz w dawkach pokarmowych wymaga wieloletnich badań żywieniowych. Dopiero połączenie wyników badań chemicznych i biologicznych daje pełny obraz wartości pokarmowej paszy i pozwala ustalić optymalne dawki dla poszczególnych gatunków i grup wiekowych zwierząt.
Opisane powyżej pasze były przedmiotem wielu doświadczeń na zwierzętach zarówno w kraju, jak i za granicą.
W żywieniu trzody chlewnej najlepiej poznana jest śruta poekstrakcyjna rzepakowa, która najczęściej stanowi zamiennik śruty sojowej w mieszankach dla tuczników. Ciągle jednak brak jednoznacznej odpowiedzi, czy śrutę sojową można w całości zastąpić śrutą rzepakową w pierwszym i drugim okresie tuczu bez obniżenia wskaźników produkcyjnych, czy też nie. Wielu
reakcji zwierząt na udział różnych pasz w dawkach pokarmowych wymaga wieloletnich badań żywieniowych. Dopiero połączenie wyników badań chemicznych i biologicznych daje pełny obraz wartości pokarmowej paszy i pozwala ustalić optymalne dawki dla poszczególnych gatunków i grup wiekowych zwierząt.<br>&lt;page nr=21&gt; Opisane powyżej pasze były przedmiotem wielu doświadczeń na zwierzętach zarówno w kraju, jak i za granicą.<br>W żywieniu trzody chlewnej najlepiej poznana jest śruta poekstrakcyjna rzepakowa, która najczęściej stanowi zamiennik śruty sojowej w mieszankach dla tuczników. Ciągle jednak brak jednoznacznej odpowiedzi, czy śrutę sojową można w całości zastąpić śrutą rzepakową w pierwszym i drugim okresie tuczu bez obniżenia wskaźników produkcyjnych, czy też nie. Wielu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego